luni, 18 februarie 2013

Generatia cu cheia la gat

Tinerii din ziua de azi se impart in opinia mea in 3 categorii : cei “batrani”, trecuti de 30 de ani, care au apucat sa faca macar clasa I pe vremea regimului comunist, cei intre 23 si 30 de ani care au crescut si au primit educatie in perioada imediat postdecembrista, si cei sub 23 de ani care au crescut in epoca internetului si a telefoanelor mobile. Diferentele intre ei, pe alocuri uriase, referitoare la educatia primita, la societatea si anturajul in care au crescut si la valorile pe care si le-au ales, ajung sa prognozeze viitorul Romaniei in urmatorii 30-40 de ani. Daca referitor la prima categorie nu exista dubii ca au primit o educatie buna, cei din a doua categorie pot fi catalogati cu o educatie acceptabila, pentru ca, din pacate, cei din ultima categorie sa fie unanim acceptati ca tind spre o educatie  proasta si un mediu toxic de cultivare.
De multe ori se spune ca ce semeni, aia culegi. Ei bine, samanta, samburele generatiei tinere de azi e impartita pe un spectru foarte larg, de la mentalitatea de olimpici, cartea e baza, meseria e bratara de aur si alte asemenea atribute ale educatiei comuniste, la mentalitatea de parvenit, fara cultura, amator de scandaluri tv si convins ca nu va influenta absolut deloc negativ faptul ca treci ca gasca prin apa prin scoala.
Intre cele doua desigur sunt multe intermediare, dar cand privim generatia tanara per ansamblu, putem generaliza. Expansiunea incredibila a internetului, ieftinirea telefoniei mobile si propagarea non-valorilor aducatoare de audiente de turma la tv, conjunctura afluxului mai mare de bani si lipsa problemei subzistentei, toate adunate duc la crearea unei paturi tinere a societatii sortita decaderii. In timp ce multi sunt nostalgici si isi aduc aminte cu drag de produse, obiecte sau obiceiuri de pe vremea comunista, complacandu-se intr-o melancolie trista, eu incerc sa ma detasez de vremurile apuse si sa constientiez prezentul dintr-o perspectiva viitoare asupra trecutului. Oare nu cumva generatia cu cheia la gat s-a transformat in generatia cu cartela de la interfon la gat? Oare inlocuirea obiectelor de joaca si a jocurilor copilariei este atat de tragica pe cat o privim, acuzand diferentele dintre fotbalul din spatele blocului si jocul fifa de pe calculator?
In opinia mea exista intr-adevar o problema cu generatia foarte tanara, cu viitorul pe termen mediu al acestei natiuni. Aceasta nu este alta decat educatia. Acest cuvant mic, cu insemnatate atat de mare. EDUCATIA. Respectarea parintilor, a fratilor si a familiei in general, respectul pentru profesori si pofta de invatatura, renegarea non-valorilor si a celor care le propaga, convertirea surselor de indobitocire in masa (internet, telefonie, jocuri) in surse nesfarsite de cunostinte si invataminte, de dezvoltare a intelectului, si nu in ultimul rand alegerea anturajului si a drumului in viata. Toate adunate reprezinta educatie, reprezinta inceputul si sfarsitul, prezentul si mai ales viitorul. Facand o analogie, o samanta buna, cultivata bine in cei “7 ani de acasa”, crescuta intr-un mediu bun, prielnic, este sortita unor roade excelente. Evident si opusul.
Din pacate multi se limiteaza la a acuza, a scuza, a privi doar anumite aspecte ale educatiei si a ridica din umeri convinsi ca de unul singur nu se poate schimba mare lucru. Eu consider ca fiecare hartie pe care o ridici de pe trotuar si o duci la cos, fiecare minut de interes pe care un invatator il acorda copiilor, fiecare discutie parinteasca argumentata bine, fiecare exemplu bun dat, toate contribuie la acea educatie buna, mult-dorita. Semanand prostie, culegi prostie. Semanand non-valori, culegi non-valori. Semanand violenta, culegi violenta. Si lista poate continua la nesfarsit cu exemple negative ale educatiei tinerilor, indiferent de catre cine sunt semanate, indiferent care este mediul din care se seamana. Chiar trecuti de varsta avida de informatii si de exemple in viata, tot putem sa ne autoeducam, sa-i educam pe cei din jurul nostru, sa ne educam in permanenta in mai bine si sa tindem la societate cat mai buna si un viitor cat mai “normal”.
Parafrazand, educandu-i pe altii, te educi pe tine! Eu vreau sa dau un exemplu, eu vreau sa incep o schimbare, eu vreau sa ma gandesc si la cei de langa mine. De unul singur nu voi reusi sa schimb mentalitatea generala, dar sigur voi incerca, sigur voi incerca sa ii fac pe tot mai multi sa inteleaga, sa nu fiu singur. Si cand vom fi mai multi, vom reusi!



Apasa pe butonul de Facebook de mai jos share daca ti-a placut articolul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza!