luni, 18 februarie 2013

Ce faceam inainte de Facebook?


Traim intr-un mediu plin de elemente de distragere a atentiei. Nici cand mergem la WC nu mai putem medita, nu ne mai putem aduna gandurile pentru ca avem telefonul cu noi. Pe telefon mesaje nelimitate, minute cat incape, internet gratis si o tona de aplicatii menite sa ne distraga atentia. Televizorul iti ofera in permanenta emisiuni si filme menite sa te tina incremenit cu orele in fata ecranului cu diagonala de 81 . In autobuz sau chiar la volan conversam in permanenta virtual fie prin mesaje text, fie direct pe reteaua de socializare (nu inteleg de ce lumea foloste la plural “retelele”; e clar pentru toti, e doar una) sau pe programele de chat. Deschizand o pagina de internet suntem asaltati de informatii care de cele mai multe ori nu au legatura cu informatia pe care o cautam, menite sa ne trimita pe alte siteuri pe care sa pierdem vremea, sau uneori chiar si banii.
Evident astazi avem mult mai multi oameni cu care comunicam, asa-zisi prieteni, comparativ cu bunicii si strabunicii nostri pe vremea lor. Tot evident este ca tehnologia face posibil acest lucru, la fel cum ne ajuta sa avem un bagaj de informatii mult mai bogat. Dar oamenii, in esenta, sunt tentati intotdeauna spre partea negativa a lucrurilor, spre partea rea. Un copil va incerca intotdeauna sa faca acele lucruri care ii sunt interzise. Este natura noastra. Asa s-a reusit indobitocirea in masa a unei natii intregi, profitand exact de acest lucru : oamenii sunt tentati spre lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca, spre chestiile tampite, constienti fiind ca sunt tampite.
Astazi exista numeroase reviste “de scandal” care se vand ca painea calda. Exista zilnic zeci de articole pe net despre niste chestii tampite, fara absolut nicio importanta pentru viata individului care le citeste, nefiind neaparat menite sa starneasca o curiozitate deosebita sau sa aduca niste informatii utile celor carora le sunt destinate. Posturi precum recent decedatul OTV si zecile de emisiuni cretine care creeaza audienta au toate acelasi scop. Pare un pic conspirativ, dar sincer chiar cred ca asta este realitatea. Programul de indobitocire in masa a romanilor, pornit spre sfarsitul mileniului II cuprinde toate mediile care ne inconjoara, toata mass-media, toate companiile de telefonie mobila si, poate cel mai grav, tot sistemul educational din Romania. V-ati intrebat vreodata de ce in Romania este asa ieftina telefonia mobila? De ce noi aveam inca de prin 2005 mii de minute la cartelele pre-paid si vesticii si americanii platesc si azi zeci de euro pe luna pentru niste optiuni cu 100-200 de minute? De ce exista in Romania pe foaie peste 25 de milioane de utilizatori ai telefoniei mobile si noi suntem vreo 17 milioane? De ce putem downloada in voie de pe torrente si putem crackui toate programele si softurile posibile? Toate contribuie la subjugarea si indobitocirea in masa. Toate adunate au rolul de a distruge valorile morale pe care comunismul le promova, de a spala creierele si a ne reprograma.
Comunismul promova munca cinstita, rasplatita pe masura, promova cultura si stimula performanta in scoli. Astazi traim intr-o lume in care profesorii sunt condamnati la o misiune imposibila, in care toate mediile din jurul nostru ne-au creat o realitate falsa, in care homosexualismul si violul de batrane nu mai socheaza si par aproape normale. O lume in care pixurile si cartile se regasesc doar in scoli, in care inteligenta si performanta sunt eclipsate de husa cu diamante de iphone 5, in care respectul si simtul civic aproape au murit in detrimentul injuraturilor din trafic, a cojilor de seminte de la scara blocului si a weekendurilor supra-aglomerate de la food-court din malluri.
Cei 10-20% care sunt razvratiti, care nu inghit “nora pentru fiul meu” sau cum s-o chema sau alte emisiuni de genul, care nu sunt curiosi cate operatii estetice a avut Bianca Dragusanu sau unde a mai aruncat Becali 50 de euro la cersatori, traiesc in obscuritate. Traiesc in umbra celor 80% care accepte benevol tampeniile, accepta sa fie indobitociti, accepta subjugarea zilnica de catre mass-media, pe toate canelele ei. Si aici s-a ajuns, asta e democratia pentru care au luptat si au murit oameni. Prosti, dar multi, ei ne conduc. Campaniile electorale sunt gandite sa se adreseze prostilor, posturile tv se gandesc ce vor prostii sa vada, etc. Si nu exagerez si nici nu sunt rau cand folosesc termenul “prosti”. Da, ne-am prostit, ne-am indobitocit in masa, treptat, in 15 ani am ajuns in punctul in care nu mai concepem viata fara o aplicatie pe telefon care sa ne spuna cate grade sunt afara, fara stirile despre “lumea mondena”, fara mall-uri in care sa ne fitzosim la sfarsit de saptamana, si evident fara Facebook, cu tot ce inseamna acesta pentru ca mi-e greu sa incerc sa-i descriu toate partile negative.
Relatiile umane s-au superficializat, distractiile au devenit mondenitati. Curiozitatile tampite care circula pe internet au devenit singurele informatii de cultura generala pe care le mai primim. Masinile au inceput sa se parcheze singure si daca nu ai acces la google nu mai poti duce o conversatie pana la sfarsit. Spre ce ne indreptam? Chiar, oare ce era inainte de Google si Facebook?

Apasa pe butonul de Facebook de mai jos share daca ti-a placut articolul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza!